Marc Coloma, creador de la “carn” Heura i activista: “Som pollastre i vedella 100% vegetals”
-
El cofundador d’Heura Foods, creadors de productes vegetals substitutius de la carn elaborats a Catalunya, afirma que carnissers els “feliciten pel producte” i que “la carn animal quedarà obsoleta”
La denominació de “carn vegetal” sobta. Com pot ser que es puguin denominar legalment així i oferir pollastre o vedella? El Parlament Europeu va resoldre fa pocs mesos que una hamburguesa vegetal es pot dir hamburguesa, com un filet, una salsitxa o una escalopa. Hi havia una batalla entre productors vegetarians i la indústria càrnia, però es va determinar que els productes vegetals es poden anomenar així, sense haver de buscar perífrasis com discos vegetals ni tires en el cas de les salsitxes.
“Crec que els malentesos els creen els lobbies i no els tenen els consumidors. Ningú mai ha tingut un malentès amb el braç de gitano, amb el perrito caliente o els espaguetis de carbassó”, diu Coloma. I afegeix: “Què fa que el pollastre sigui pollastre i la vedella, vedella? Proteïnes, minerals… Nosaltres som pollastre i vedella 100% vegetals. La mateixa experiència gastronòmica extreta del món dels vegetals”.
En el cas del que anomenen pollastre, expliquen, està fet a partir de soja amb un procés semblant al de la pasta, i en el cas de la vedella, està feta de pèsols. Però podem fer una paella amb aquest producte vegetal? Una hamburguesa d’Heura colaria a un carnívor? El seu creador va a totes: “Un dia Mikel Iturriaga va donar paella amb Heura del Nectarí a la seva parella i va compartir a les xarxes que no ho havia notat. Una altra que també ens ha passat és que fins i tot carnissers a congressos ens feliciten pel producte”.
La llista d’ingredients dels productes Heura són llargues, més de cinc components, una característica dels ultraprocessats. A més, hi trobem ingredients com aromes, metilcel·lulosa, àcid ascòrbic… “El pa o la pasta són processats i són saludables. El nostre producte, segons el Carlos Rios i la seva aplicació de Realfooding, és un bon processat”, afirma Coloma.
QUÈ EXPLICA AQUEST BOOM?
El fet és que el vegetarianisme i el veganisme van en augment. Segons les dades de l’Informe del Consum Alimentari a Espanya, el 2018 es va menjar un 2,6% menys de carn que el 2017 i el consum de carn encadena sis anys de caiguda, que entre el 2012 i el 2018 ha estat del 12%. “Els millennials són els que estan impulsant el canvi en la forma en la qual mengem, sens dubte”, apunta el creador d’Heura.
Un dels seus eslògans és “Salva el món, menja Heura”. Agosarat? “L’impacte mediambiental de la ramaderia és el 14,5% de les emissions globals segons la FAO. Substituint una sola hamburguesa de vedella per una d’Heura pots estalviar 27 dutxes d’aigua i l’emissió de CO2 equivalent a 26 km en cotxe. Calcula això amb una població de set milions (si fas el càlcul a Catalunya). Sobre els animals, s’estima que al món 7.000 milions d’humans consumim 70 bilions d’animals a l’any”, apunta.

Noticia completa: